Stichting Simon de Heer

Elk jaar vinden mensen en instanties onze website. Of het nu vragen zijn of voor ons aanvullende informatie; het is werkelijk fantastisch om te zien en te lezen dat Simon de Heer nog lang niet vergeten is. Zodoende zien wij steeds meer wat Simon de Heer geschilderd heeft en dat geeft ons telkens weer wat meer herinnering van zijn leven en werk.

In dit item van onze website hebben wij een selectie gemaakt van hetgeen leuk is om met u als lezer te delen.

Heeft u ook een schilderij van Simon de Heer of heeft u andere relevante informatie, mail ons dan graag op info@simondeheer.nl.

 

Dit meisjes-portret uit 1937 werd aangeboden op een veiling.

Het is de Stichting Simon de Heer niet gelukt om het in haar bezit te krijgen.

Maar dat geeft niet, want nu zal zeker iemand anders er blij mee zijn.

We zijn wel benieuwd wie het afgebeelde meisje is.

 

 

 

 

 

 

Portret van Johanna Warmelta Kluvers.

Dit meisje is geboren in 1902. De familie Kluvers heeft gedurende 241 jaren het hotel Carelshaven te Delden (Overijssel) beheerd. Simon de Heer kwam daar regelmatig om zijn goede vriend en schilder Herman van der Worp te bezoeken, die daar pensiongast was.

In 1920 heeft Simon de Heer deze jonge en mooie Johanna Kluvers geschilderd.

Dit mooie portret heeft de Stichting geschonken gekregen van William Brouwer, de zoon van de geportretteerde dame.
Wij zijn daar heel blij mee en zijn hem daar zeer dankbaar voor.

 

 


Een zonnig laantje.

Dit pittoreske schilderijtje werd in 2013 geveild en is aangekocht door één van onze donateurs. De datum bij de signatuur is onduidelijk, maar het lijkt erop dat het schilderijtje voor 1940 is geschilderd. Vermoedelijk is de locatie omgeving Zwolle.

 

 

Portret van Mia Reinalda.

Dit prachtige kinderportret uit 1932 is eigendom van het Frans Halsmuseum te Haarlem.

 

 

 

 

 

 

 

Portret van prof. dr. H. Bouwman. (1863 - 1933)

Prof. dr. H. Bouwman was hoogleraar voor de kergeschiedenis en het kerkrecht. Dit schilderij werd in 1928 geschilderd en aangeboden ter gelegenheid van zijn zilveren ambtsjubileum.

Het schilderij is eigendom van de Rijksuniversiteit te Groningen, alwaar het deel uit maakt van de zogenoemde ere-galerei.

 

 

 

 

 

Portret van prof. dr. A.G. Honig. (1864 - 1940)

Prof. dr. A.G. Honig was emeritus-hoogleraar dogmatiek aan de Theologisch Hogeschool te Kampen. Ook dit schilderij werd in 1928 gemaakt en aangeboden ter gelegenheid van zijn zilveren ambtsjubuleum. Het schilderij is ook eigendom van de Rijksuniversiteit te Groningen en maakt deel uit van de ere-galerei.

 

 

 

 

 

 

Portret van Prof. dr. S. Greijdanus. (1871 - 1948)

Prof. dr. S. Greijdanus was theoloog van gereformeerde huize. Hij was hoogleraar aan de Theologisch Hogeschool van de vrijgemaakte kerk. Het schilderij is eigendom en maakt deel uit van de eregalerei van de Theologische Universiteit te Kampen.

 

 

 

 

 

 

 

Portret van mevrouw Vromans en dochter Anneke.

De heer Vromans mocht bij zijn vertrek bij de firma Gerzon een wens doen voor zijn geleverde diensten en zijn voorkeur ging uit naar een schilderij van zijn vrouw, geschilderd door Simon de Heer.
Mevrouw Vromans is op dit schilderij 42 jaar en het schilderij is gemaakt in 1947.

Het is een donker schilderij, waarbij het gezicht, de handen en met name de kraag zo treffend in beeld zijn gebracht. Het schilderij is geschilderd in haar eigen huiskamer en ze zit op haar eigen stoel. Opmerkelijk is of men nu van links naar rechts loopt of er voor staat, de blik van haar ogen gaat elke richting op.

 

 

In 1955 is het schilderij van haar dochter Anneke geschilderd.

Het speldje op de linkermouw had een toedracht. Anneke was nogal beweeglijk en een ieder zal begrijpen dat het voor Simon de Heer wat moeilijk werken was. Hij zei toen tegen Anneke: "Als jij rustig (stil) blijft zitten, heb ik een presentje voor je". Dat wilde die kleine jonge Anneke wel horen en ze zat stil! Anneke kreeg dat speldje, hetgeen Simon maar meteen mee heeft geschilderd.

 

 

 

 

 

Het Raadhuis van Graft.

In 2002 was er een krantenartikeltje waarin vermeld stond dat door de kleinzoon van oud-burgemeester P. Romein een schilderij van het oude Raadhuis van Graft overhandigd werd aan burgemeester Oosterop. (zie publicaties).

Wij hebben een mooie afbeelding van dit schilderij mogen ontvangen.

In 2013 is dit Raadhuis 400 jaar oud.

 

Portretten van Marnix en Robert Wetselaar.

De familie Wetselaar woonde net zoals Simon de Heer aan de Duinwijckweg te Bloemendaal.

Marnix Wetselaar was een jeugdvriendje van Kees de Heer, de zoon van Simon.

 

 

Marnix Wetselaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Wetselaar

 

 

 

Portret van Paula Maas - van Schelven.

Voor mevrouw Paula Maas - van Schelven is de naam Simon de Heer een begrip uit haar prille jeugd. Zij werd in 1936 geportretteerd. Zij was toen 7 jaar oud en logeerde op de Jozef Israëlsweg in Bloemendaal. Graag fietste zij rondjes daar in de buurt. Simon zag haar en vroeg haar ouders of ze haar wilden 'afstaan' voor een portret. Paula vertrelt: "ik heb heel goede herinneringen aan de keren dat ik moest zitten om geschilderd te worden. Simon de Heer kon heel leuk vertellen en van zijn vrouw kreeg ik dan een bord met lekkers."

Later heeft Simon nog haar broer en vader geportretteerd. Die schilderijen bevinden zich in Australië. Wellicht dat wij hiervan ook nog afbeeldingen krijgen.

 

Portret van Barbera Köhne.

Dit schilderij is gemaakt in het oorlogsjaar 1944.

Zij is geportretteerd in ruil voor eten, voornamelijk kaas en boter.
Barbera Köhne heeft van haar 7e tot haar 27ste op het Deutzenhofje, een boerderij gelegen aan de Neckerweg te Beemster.

 

 

 

 

Portret van mevrouw Dina Spanjaard Wertheim.

Echtgenote van één der directeuren van de Spanjaard textielfabrieken in Borne. Het schilderij is gedateerd: 1915.

Deze afbeelding hebben wij gekregen via de familie van de privé chauffeur van de familie Spanjaard. Het schilderij is terecht gekomenin Duitsland.

 

 

 

Portret van Helena Maria Lamberts.

De kleinzoon van Helena Lamberts moest door een verhuizing helaas afstand doen van dit prachtige schilderij. Hij heeft besloten om dit schilderij te schenken aan onze stichting, waardoor het zeker is dat het schilderij niet verloren zal gaan.

Zie voor het uitgebreide verhaal dat bij dit schilderij hoort PRIKDOEK -> GESCHONKEN.

 

 

 

 

Portret van Riek Disselhof.

Het gemeentelijk museum te Zwolle heeft een prachtig portret van Riek Disselhof.

Zij was het nichtje van de vrouw van Simon de Heer, Dicky Brink.

Dicky Brink heeft na het overlijden van haar ouders bij de familie Disselhof ingewoond, aan de Rhijnvis Feithlaan te Zwolle.